Overal zijn beleggers te vinden en er wordt overal in belegd tegenwoordig. Dit is met name in Nederland erg populair geworden doordat we in een lockdown zaten vanwege het corona virus. Maar waarom dan? Nouja als je niks te doen hebt en je mag nergens heen, ga je zelf wel wat dingen verzinnen en waarom niet beleggen in bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf of crypto?

Beleggen in zilver

Beleggen in zilver? Normaal hoor je alleen maar dat er wordt belegd in aandelen of in crypto, maar niet in goud of zilver. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Omdat zilver een metaal is waar je veel dingen mee kunt doen, biedt het veel verschillende beleggingsmogelijkheden. Verschillende dingen waar je met zilver in kunt beleggen zijn: 

  • zilver mijnbedrijf. Aandelen koersen stijgen wanneer de waarde in zilver ook stijgt. 
  • zilver streaming bedrijf. Ontginnen zelf geen zilver maar financieren bedrijven die dat juist wel doen.
  • zilver kopen. Koop bijvoorbeeld munten of sieraden die zilver zijn.

Voor- en nadelen van beleggen in zilver

Nou lijkt het jou nou wat om eens te gaan beleggen in goud of zilver? Dat kan. Bij Doijer & Kalff kun je een account aanmaken, goud of zilver kopen en zo hopen dat er iets uit zal komen op de lange termijn. Misschien is het goed om van te voren wel even de voor- en nadelen op een rijtje te hebben voordat je daadwerkelijk begint met het beleggen in zilver. Enkele voorbeelden van beleggen in zilver zijn:

  • Zilver behoudt zijn waarde door lang mooi te blijven
  • Zilver biedt bescherming in economische of politieke onrust
  • Zilver is goedkoper dan goud aangezien er een hogere voorraad van is
  • De vraag naar zilver is erg hoog omdat het wereldwijd goed te verhandelen is.

Naast deze voordelen, waarvan je misschien gelijk wel overtuigd bent om te gaan beleggen in zilver of zilver te kopen, zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Enkele nadelen van beleggen in zilver zijn:

  • 21% btw op zilverbaren. Er is geen margeregeling waar btw over betaalt wordt, dus je moet 21% btw betalen over de totale aanschafprijs.
  • Wellichte vondsten zilvervoorraden. Zilver is schaars en aangezien niemand exact weet hoeveel zilver er nog te vinden is op aarde, is het niet uit te sluiten of er in de toekomst ook nog een voorraad is. Een gevolg daarvan kan dus zijn dat de waarde daalt tegenover het aanbod dat blijft stijgen.