Een gravure kennen we allemaal wel. Het is een mooie manier van kunstuiting die je waarschijnlijk in primitieve vorm hebt gedaan op de basisschool. Lekker figuurzagen enzo. Maar gravures zijn eigenlijk veel meer dan dat en ik heb een geheime tip. Je kunt gravures ook laten zetten op je merk pennen. Vaak zie ik zelfs dat merk pennen verkocht worden met deze optie inbegrepen. En het is eigenlijk logisch. Als je 60 euro minimaal uitgeeft aan één van de belangrijkste gereedschappen van de mens dan wil je toch je naam erop zetten? Al was het maar omdat het de kans vergroot dat je je hele dure pen terugvindt wanneer je hem kwijt bent geraakt.

Voelt iedereen zich niet zo nu en dan Shakespeare?

Een Parker Sonnet is een van mijn favoriete pennen voor als ik in de mood ben om gedichten te schrijven. De naam zou al moeten aangeven waarom. Meestal beperk ik me als Nederlander tot Haiku’s. Ik weet niet of ik de complexere dichtvormen wel aan kan. Wat ik wel weet is dat een goede pen, wonderen doet voor het schrijven. Vooral voor dichten wat toch heel erg veel gevoel is. Om de muzes te kunnen oproepen kun je niet één of andere goedkope pen van de action gebruiken en je kunt het al helemaal niet doen vanaf een laptop. Ik heb genoeg jonge mensen bij starbucks zien zitten. Ze proberen dan te dichten en in werkelijkheid zijn ze alleen maar bezig met sociaal kapitaal opbouwen.

De geschiedenis van gravures

Gravures vind je natuurlijk niet alleen maar op pennen. Je hebt ook nog een hele andere reeks van gravures. Graveren is eigenlijk alleen maar het tekenen op een hard voorwerp. Hout is altijd populair geweest in het verleden. Vooral omdat je met hout schaduwen heel erg goed kunt aangeven. En je kunt met hout een diepe textuur geven aan je ontwerp. Ik open vaak mijn boek Paradise Lost van John Milton alleen maar om de gravures te waarderen die in mijn versie staan. En als ik dan geïnspireerd ben schrijf ik met mijn gegraveerde pen een gedicht dat niks vergeleken is met de inspiratie. Maar ik heb geschreven met een gegraveerde pen dus het moet toch enige waarde hebben.

Gegraveerde merk pennen zijn ook goed als een cadeau

Maar als dat allemaal teveel is kun je ook nog een gegraveerde merk pen als cadeau geven aan iemand. Stel je voor dat je vriendin een gigantische fan is van dichten. Mijn vriendin kan niet weggehouden worden van Franse poëzie. Ik ga haar dan ook een gegraveerde pen geven zodat zij niet alleen gedichten kan lezen maar ook zelf kan schrijven. Dan kan ze eindeloos doorratelen over Voltaire en Descartes terwijl we van een wijntje genieten. Maar je kunt een gegraveerde merk pen ook goed als cadeau geven aan je werknemers waar je niet daadwerkelijk om geeft. Het is te duur om voor hun te zeggen dat het een stom cadeau is maar het was lekker makkelijk om te kopen. Dat is het beste van beide werelden.